Uw WOZ-beschikking komt er weer aan!
Op korte termijn valt uw WOZ-beschikking voor 2012 in de bus. Gelet op de berichten in de media verwacht u waarschijnlijk een flink lagere waarde. Maar is dit ook reëel? Wat doet u als het tegenvalt?
De WOZ-waarde van uw pand wordt voor 2012 vastgesteld aan de hand van de waarde op 1 januari vorig jaar. Prijsdalingen nadien tellen dus niet mee en komen pas in de WOZ-waarde voor 2013 tot uitdrukking. Het is dus van belang te weten wat de waardeontwikkeling van uw pand in de periode januari 2010 tot januari 2011 is geweest. Woningtype en locatie
Welke waarde? De WOZ-waarde is de waarde bij vrije verkoop, als zou u vrij over het pand kunnen beschikken. Of een pand verhuurd is, hoge servicekosten kent of bijvoorbeeld op grond staat waarop erfpacht rust, doet niet ter zake.
Opzoeken. Op de site van het Kadaster kunt u afhankelijk van het type woning (bijv. tussenwoning of vrijstaand) opzoeken wat de gemiddelde prijsstijging (of -daling) is geweest in uw provincie (zie: http://www.kadaster.nl). In 2010 bedroeg deze voor heel Nederland -5,3%, in 2011 slechts -1,1%. Het betreft hier alleen verkochte woningen.
Waardevaststelling
De waarde van uw pand is uiteraard van meer factoren afhankelijk. Voor de hand liggend zijn aspecten als inhoud, oppervlakte, bouwjaar en omgeving. Deze factoren worden standaard meegenomen bij de taxatie. Een gemeente taxeert namelijk niet alle panden, maar slechts enkele en leidt de waarde van de overige daarvan af. Voor woningen is deze vergelijkingsmethode dan ook de meest toegepaste. Voor niet-woningen, zoals winkels, bestaan ook andere methodes. Bij onvoldoende vergelijkbare panden stelt men de waarde ook wel vast op basis van de huurprijs of de vervangingswaarde.
Individuele factoren. In de praktijk blijkt dat met individuele factoren vaak veel te weinig rekening wordt gehouden. Bijvoorbeeld de staat van onderhoud en andere aspecten die een pand minder aantrekkelijk maken. Denk aan vochtoverlast, bodemverontreiniging of een niet ontploft projectiel uit de oorlog in de tuin. Deze aspecten komen namelijk pas bij een taxatie aan het licht.
Omgevingsfactoren. Uw pand kan ook minder waard zijn dan een vergelijkbaar pand vanwege negatieve aspecten in de omgeving. Denk hierbij bijv. aan stank-, schaduw- of geluidsoverlast. Ook deze zien we vaak niet in de waardevaststelling terug. Logisch, want dan zou de gemeente ook op de overlast kunnen worden aangesproken.
Oneens met WOZ-waarde, wat nu?
Bezwaar maken! Als u vindt dat de waarde van uw pand te hoog is vastgesteld, kunt u in bezwaar bij de gemeente. Geef duidelijk aan waarom de waarde naar uw mening te hoog is. Onderbouw deze argumenten zo goed mogelijk. Overlast in de buurt heeft wellicht al een keer de pers gehaald. Uit een taxatierapport kan blijken hoe het met het onderhoud van uw pand gesteld is. Let op. U moet binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar maken.
Een model ‘Bezwaarschrift gemeente/beroepschrift rechtbank’ kunt u gratis van ons ontvangen, vul dan het contactformulier in en vraag om dit bezwaarschrift. Of neem contact met ons op. Natuurlijk kunnen wij het bezwaarschrift ook voor u verzorgen.
Beroep. Wordt uw bezwaar afgewezen, dan kunt u nog in beroep bij de rechter. Dit kost € 42,- griffierecht dat u terugkrijgt als u het beroep wint.