Mogelijkheden kostenaftrek werkruimte
In de praktijk komt kostenaftrek voor de werkruimte in de eigen woning nauwelijks meer voor, omdat er daarvoor sprake moet zijn van een zelfstandig onderdeel van de eigen woning. Welke mogelijkheden zijn er dan nog wel?
Strenge regels voor werkruimte thuis
Sinds enkele jaren gelden er strenge regels voor de aftrek van de kosten van een werkruimte thuis. Niet alleen moet u als ondernemer een bepaald deel van uw inkomen in de werkruimte verwerven, maar ook moet de werkruimte bouwkundig een zelfstandig onderdeel van uw woning zijn.
Zelfstandig deel eigen woning. In de praktijk betekent met name deze laatste eis dat de kosten van werkruimtes thuis meestal niet aftrekbaar zijn. Immers, om de werkruimte aan te kunnen merken als een zelfstandig deel van de eigen woning moet deze allereerst een eigen opgang of ingang hebben en daarnaast beschikken over eigen sanitaire voorzieningen.
En nu? Betekent dit dan dat u helemaal niets kunt met de kosten van een onzelfstandige werkruimte in uw eigen woning en de inrichting hiervan? Gelukkig niet. Er zijn nog wel degelijk slimme manieren denkbaar waarmee fiscaal voordeel kan worden behaald.
Inrichting werkruimte
Investeringsaftrek. Allereerst valt er te denken aan het kantoormeubilair dat wordt gebruikt voor de inrichting van de werkruimte. Dit valt ook onder de aftrekbeperking. Zodoende kan hierop niet fiscaal worden afgeschreven. Wel kan hierover Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) worden geclaimd. Dit betekent dat u recht heeft op een extra aftrek van meestal 28% van het investeringsbedrag. Voorwaarde is wel dat u in een jaar voor minimaal € 2.300,- investeert. Tip. U kunt zo extra aftrek krijgen bij de aanschaf van een kast en/of bureau voor in uw werkkamer thuis.
Computerapparatuur, e.d. De aftrekbeperking geldt niet voor zakelijk aangeschafte computerapparatuur, e.d. Hierop mag gewoon ten laste van de fiscale winst worden afgeschreven.
Btw. Naast gebruikmaking van de KIA kan er ook gekeken worden naar de btw op een nieuw bureau of kast. Het feit dat de kosten niet aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting zegt niets over de aftrekbaarheid voor de btw. Als u in de werkruimte prestaties verricht die met btw zijn belast, dan kan de btw op dergelijke investeringen gewoon worden verrekend. Let op. Wordt de werkruimte behalve zakelijk ook privé gebruikt, dan zal er voor dat privégebruik nog wel btw afgedragen moeten worden.
Energieverbruik
Ook aftrekken? Ten slotte nog een tip met betrekking tot de energiekosten. Weliswaar vallen deze in beginsel onder de aftrekbeperking, maar dit geldt niet voor de energiekosten van de apparatuur die in de werkruimte worden gebruikt. Op basis van het gebruik en het gemiddelde energieverbruik van deze apparatuur kan worden vastgesteld voor welk bedrag op jaarbasis deze hulpmiddelen stroom verbruiken. Deze kosten mogen vervolgens worden afgetrokken van de fiscale winst.
Rekenhulp
Sinds kort heeft de Belastingdienst een handig hulpmiddel. Via de ‘Rekenhulp werkruimte in de woning’ op http://www.belastingdienst.nl kunt u precies vaststellen op welke manier fiscaal moet worden omgegaan met de werkruimte thuis in uw specifieke situatie.
Wilt u het laten berekenen of meer informatie over de mogelijkheden van aftrekbare kosten voor de werkruimte in uw eigen woning, bel dan naar 0184 – 63 59 22, of vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.