Nog te ontvangen omzet doorschuiven, mag dat?
Helaas is het aan de orde van de dag: betalingen van afnemers laten vaak maanden op zich wachten. De vraag is in hoeverre u nog te ontvangen omzet mag doorschuiven naar volgend jaar. Waar moet u dan op letten?
Omzetstelsel
Voor de inkomstenbelasting (en ook voor de btw) is het ‘omzetstelsel’ de standaardmethode aan de hand waarvan opbrengsten en kosten tot de winst worden gerekend. Dit omzetstelsel gaat ervan uit dat opbrengsten of kosten in aanmerking worden genomen op het moment dat er een factuur is uitgereikt. Maar wist u dat winstbepaling op basis van het ‘kasstelsel’ ook mogelijk is? En dit soms voordelen kan brengen? Hoe zit dat dan?
Voorfinancieren. Wanneer u uw bedrijfswinst bepaalt op grond van het omzetstelsel, dan moet er na uitreiking van een factuur direct winst worden genomen. Terwijl de daadwerkelijke betaling door de klant vaak nog maanden op zich kan laten wachten. Zeker tegenwoordig. In feite moet u in dat geval de belastingheffing voorfinancieren.
Kasstelsel
‘Cash is king!’ Het is echter ook mogelijk om de winst te bepalen aan de hand van het kasstelsel. In dat geval wordt de winst pas in aanmerking genomen op het moment dat de factuur ook daadwerkelijk betaald is. Zodoende heeft u het geld al in uw bezit voordat er inkomstenbelasting over moet worden betaald. Het kasstelsel heeft dus niets te maken met het wel of niet aanwezig zijn van een kas binnen de onderneming.
Voorwaarden. Het kasstelsel kan zowel voor de inkomstenbelasting als voor de btw worden toegepast. Voor de inkomstenbelasting geldt dat toepassing van het kasstelsel mogelijk is:
- als de werkzaamheden binnen de onderneming en dus ook de administratie van bescheiden omvang zijn;
- verder mogen zich van jaar tot jaar geen grote verschillen in de omvang van de jaaroverschrijdende vorderingen en schulden voordoen.
Kleine ondernemer? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een ondernemer die naast zijn fulltime baan nog een kleine onderneming runt en slechts 10 facturen met een totaal van € 12.000,- per jaar verstuurt. In dat geval is het mogelijk het kasstelsel voor de inkomstenbelasting toe te passen en kan de winst eenvoudig worden berekend door de inkomsten te verminderen met de uitgaven.
Let op. De hoogte van de verdiensten is hierbij niet relevant, wel het aantal facturen (betalingen) op jaarbasis.
Voordeel. Het feit dat u door toepassing van het kasstelsel minder hoeft voor te financieren, is het grootste voordeel van het toepassen van het kasstelsel. Zeker voor startende ondernemingen is de liquiditeit vaak een hekel punt.
Lager belastbaar inkomen
Toeslagen. Er zijn echter, in bepaalde gevallen, ook andere bijkomende voordelen te behalen. Zo kan toepassing van het kasstelsel een lager belastbaar inkomen tot gevolg hebben waarmee bijvoorbeeld aanspraak kan worden gemaakt op (extra) toeslagen, zoals de zorgtoeslag of het kindgebonden budget. Deze aanspraken kunt u berekenen op: http://www.toeslagen.nl , of u kunt ons vragen het voor u te berekenen.
Middeling. Ook middeling kan een reden zijn om het belastbaar inkomen in een bepaald jaar extra laag te houden. Zeker als in het jaar ervoor het inkomen extra hoog is geweest, bijvoorbeeld door een eenmalige uitkering zoals een belaste ontslaguitkering.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met administratiekantoor Fablo via het contactformulier of bel naar 0184 – 63 59 22.