Vergroot voordeel van ‘papieren’ schenking
Door een ‘papieren’ schenking kan de schenker tijdens zijn leven nog wel over zijn vermogen blijven beschikken. Daarvoor is wel een notariële akte vereist. Hoe kunt u dit bij kleinere schenkingen nu het beste inkleden?
Schenking op papier
Vermogensoverheveling. Één van de mogelijkheden om erfbelasting te besparen, is om tijdens leven vermogen over te dragen door schenkingen. Maar vaak wil de schenker nog wel over zijn vermogen kunnen blijven beschikken.
Schuldigerkenning. Dan kan een ‘papieren’ schenking uitkomst bieden: de schenker verklaart bij overeenkomst uit vrijgevigheid een bedrag schuldig aan de begiftigde. De schuld kan pas worden opgeëist na het overlijden van de schenker. De schenker kan dus over zijn vermogen blijven beschikken.
Rente betalen. Als er door de schenker jaarlijks ook daadwerkelijk 6% rente wordt betaald aan de begiftigde, komt de schuld bij overlijden in mindering op de nalatenschap en is daarover geen erfbelasting verschuldigd.
Tip. Als er een keer is verzuimd om rente te betalen, kan dat nog worden gerepareerd door een inhaalbetaling. Daarbij moet dan ook rente worden vergoed over de te laat betaalde rente.
Let op. Voor de inkomstenbelasting is er bij de begiftigde sprake van een vordering op de schenker, waarover hij jaarlijks 1,2% belasting is verschuldigd. Als de schenker niet over box 3-vermogen beschikt maar bijvoorbeeld alleen over een eigen woning, kan het voordeel van de besparing aan erfbelasting omslaan in een nadeel door de verschuldigde inkomstenbelasting.
Jaarlijkse schenkingsvrijstelling
Over de schenking is in beginsel schenkbelasting verschuldigd. Er hoeft geen schenkbelasting betaald te worden als het geschonken bedrag beneden de jaarlijkse vrijstelling blijft. Voor 2011 is dat een bedrag van € 5.030,- bij een schenking door een ouder aan een kind.
Notariële akte vereist
Sinds een aantal jaren is er voor een schenking geen notariële akte meer vereist. U kunt dus ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen.
Let op. Voor schenkingen waarvan het in wezen de bedoeling is dat deze pas na het overlijden van de schenker worden uitgevoerd, schrijft de wet nog wel een notariële akte voor.
Notariële akte. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat een dergelijke ‘papieren’ schenking tot deze uitzondering hoort en dus notarieel moet worden vastgelegd. Daaraan zijn de nodige kosten verbonden, die het voordeel, met name bij kleinere schenkingen, (deels) teniet doen.
Om de vijf jaar naar de notaris. Alternatief kan zijn om zelf jaarlijks een schenkingsovereenkomst op te stellen en die eens in de zoveel (bijvoorbeeld vijf) jaar te laten bekrachtigen bij notariële akte. Aldus worden de kosten teruggebracht en wordt het te behalen voordeel dus vergroot. U kunt zo vele honderden euro’s besparen.
Registreren bij Belastingdienst. Omdat wel vast moet staan dat er in de eerdere jaren daadwerkelijk schenkingen hebben plaatsgevonden, is het raadzaam de overeenkomst na ondertekening jaarlijks bij de Belastingdienst te laten registreren. Daaraan zijn geen kosten verbonden.
Let op. Als de bekrachtiging van de schenkingen niet voor het overlijden van de schenker heeft plaatsgevonden, zal de Belastingdienst deze niet accepteren.