Reclamebelasting betalen voor uw bedrijfsnaam?
Één van de mogelijkheden die gemeenten hebben om de financiën rond te krijgen, is het heffen van reclamebelasting. Ook van de kleine zelfstandige of zzp’er kan men deze in principe heffen. Hoe kunt u dit voorkomen?
Dat doet pijn …
Om de gemeentekas gevuld te krijgen, verzinnen gemeentes steeds weer iets nieuws. Één van de methodes hiervoor is het heffen van reclamebelasting. Dat zelfs de medische sector hiervoor in aanmerking kan komen, bleek onlangs toen een huisarts zijn aanslag aanvocht voor de rechter (LJN: BV6469).
Wanneer reclamebelasting?
Openbare aankondiging. Volgens de wet mag een gemeente reclamebelasting heffen voor openbare aankondigingen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. In het verleden is door de Hoge Raad bepaald wat we onder een openbare aankondiging moeten verstaan: het moet dan gaan om een tot het publiek gerichte mededeling, welke erop is gericht de belangstelling van het publiek te trekken voor hetgeen wordt aangekondigd.
Aanslag huisarts. De huisarts die zijn aanslag reclamebelasting voor de rechter aanvocht, had een bord van 60 x 40 cm aan de gevel van zijn praktijk gehangen. Op het bord stond de tekst ‘Huisartsenpraktijk’ met daaronder de namen van de dienstdoende huisartsen en het vermeldde verder alleen het huisnummer. Het bord was bevestigd aan het praktijkpand dat gelegen was in een doodlopend steegje. Dit steegje was geen openbare weg. Het bord was vanaf de openbare weg wel zichtbaar, maar de tekst was te klein om te kunnen lezen, op het huisnummer na.
De rechter oordeelde positief
Uw collega kreeg gelijk. De rechter moest zich buigen over de vraag of het bord voldeed aan de wettelijke voorwaarden om reclamebelasting te kunnen heffen. Het Hof overwoog dat het bord er niet op gericht was de belangstelling van het publiek te wekken. Het bord bevatte slechts de genoemde tekst en geen verdere symbolen of kleuren. Bovendien was de tekst vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Alles overwegende was er geen sprake van een reclame-uiting en dus was er ook geen reclamebelasting verschuldigd.
Wat kunt u hiermee?
Kijk uit! Dat in dit geval een aanslag niet kon, had te maken met de teksten op het bord en de niet-zichtbaarheid vanaf de openbare weg. Was het bord wél zichtbaar geweest, dan was het nog maar de vraag of de gemeente dan wel had kunnen heffen. De rechtbank in Haarlem waar de zaak in eerste instantie behandeld werd, had immers ook overwogen dat het bord slechts was geplaatst om de vestigingsplek duidelijk te maken en niet vanwege het zakelijke belang van de huisarts.
Reclame of niet? Een naamsaanduiding met huisnummer is op zich dus nog geen reclame-uiting. Voegt u echter kleur of een slogan of iets dergelijks toe, bijv.: ‘De beste zorg’, dan is de kwalificatie als reclame-uiting veel aannemelijker. Let daar dus op als u een naambord laat maken.
Bezwaar! Reclamebelasting kan alleen bij verordening worden geheven. Een verordening dient ook aan een aantal formele eisen te voldoen, zoals de vermelding van het voorwerp van de belasting, het belastbare feit, de heffingsmaatstaf en het tarief. Check of een verordening wel aan deze eisen voldoet. Ga in bezwaar als dit niet zo is.
Heeft u een vraag over (reclame)belasting of heeft u hulp nodig bij uw bezwaar. Neem contact met ons op viainfo@fablo.nl of tel.: 0184 – 63 59 22.